tisdag 6 januari 2009

Trettondagsafton
I går bestämde Älsk, jag och dottern oss för att prova pilgrimsmusslor. Vi stekte dem tillsammans med vitlök och schalottenlök och hade sallad, baugette + färsk, finhackad persilja till! Receptet vi följde var från en fransk stjärnkock som menar att allt annat än vitlök & persilja till är ett hån mot musslan! Men vi blev inte så överväldigade som vi trodde att vi skulle bli... Man har ju hört så mycket om att det ska vara så himla, fantastiskt gott men vi tyckte faktiskt inte att det smakade så mycket... snopet! Vi kommer naturligtvis att testa andra recept innan vi konstaterar att Pilgrimsmussla inte är något för oss!
PilgrimsmusslaPilgrimsmussla ibland kallad stor kammussla (Pecten maximus) är en mussla som är vanlig i Atlanten och Medelhavet, men förekommer över i stort sett hela jorden, bland annat på den svenska västkusten.
Pilgrimsmusslan har ett skålformat och ett nästan platt skal, veckade på ett solfjäderliknande sätt. Vid skalens spets, vid "
gångjärnet" sticker två plana ytor ut, liknande rätvinkliga trianglar. Den är vanligen upp till 10 cm stor. Skalet är vitt till brunt. Pilgrimsmusslan kan simma korta sträckor genom att omväxlande öppna och sedan snabbt slå ihop skalen så att en vattenstråle bildas.
Pilgrimsmusslor är
hermafroditer och kan alltså anta både hankön och honkön, däremot kan de inte befrukta sig själva.
Pilgrimsmusslan har två typer av kött, en fast vit muskel och ett geléaktigt vitt till rödrosa kött som omger den. I matlagningen är det för det mesta den vita muskeln, ofta såld under benämningen
scallop, man använder. Till utseendet påminner den om en fiskbulle.
Pilgrimsmusslan har fått sitt namn för att den var symbol för aposteln
Jakob, Sebedaios' son och senare blev en symbol för pilgrimer till hans föregivna grav i Santiago de Compostela, Spanien.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vilken utförlig beskrivining av musslan....but you lost me at "fiskbulle" yeeeuuuääääk :OS hihi

Anonym sa...

Ja Johan han berättade om att ni skulle testa pilgrimsmussor. Jag har aldrig ätit det, men vem vet man gör det kanske nån dag.
Kul att läsa om det och Santiago de Compostela och pilgimerna kände jag till. Kul. Ja Uno han var så nöjd han med, han hade SÅ roligt och hoppades på att dom skulle komma tillbaka för han tittade till dörren flera gånger.Även han var trött o nöjd fastän Curtan åt upp hans mat. Vem bryr sej när kompisen är på besök!
Kram från oss till er.Frida hon tog fina bilder.Kul.